Κόκορας κρασάτος

Ο κόκορας κρασάτος είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που συνηθίζω να το φτιάχνω περισσότερο το χειμώνα!

Μιας και πιάσανε όμως πάλι τα κρύα, ευκαιρία να τον φτιάξουμε!
Συνήθως όταν μαγειρεύω κόκορα, πρώτα φτιάχνω μια πολύ νόστιμη κοκορόσουπα , που γίνεται παχιά - παχιά για να δυναμώσουν όσοι το έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα όσοι αναρρώνουν από αυτές τις ριμαδιασμένες ιώσεις!
Εδώ λοιπόν θα σας παρουσιάσω και τις δύο συνταγές που έφτιαξα.
Ξεκινάμε με την κοκορόσουπα και πάμε να την φτιάξουμε!

Κοκορόσουπα

Για την κοκορόσουπα θα χρειαστούμε:
(για 4 μερίδες )
1 κόκορα 2-2,5 κιλά
1 φλιτζ.του καφέ ρύζι γλασέ
1 αυγό
1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Για τον καθαρισμό του κόκορα από τα τα πούπουλα που δεν έχουν βγει υπάρχουν τρεις εκδοχές:
Α) Τον βάζουμε σε μια λεκάνη και τον περιχύνουμε με βραστό νερό.Τον αφήνουμε μες το καυτό νερό περίπου 3 λεπτά και στην συνέχεια τον βγάζουμε και μ΄ενα μαχαίρι αφαιρούνται όλα.
Β) Τον καψαλίζουμε. Δηλαδή ανάβουμε το γκαζάκι και τον περνάμε προσεκτικά από πάνω γυρίζοντας τον απ' όλες τις μεριές μέχρι να καούν .
Γ) Αφαιρούμε τελείως την πέτσα του -όπως έκανα εγώ- για να μην βγάλει πάρα πολύ λίπος και να γίνει πιο υγιεινός.

Αφού λοιπόν επιλέξουμε έναν από τους παραπάνω τρόπους τον πλένουμε καλά και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
Δεν θέλουμε να ψηθεί. Θέλουμε να μας δώσει το λίπος του με το οποίο θα φτιάξουμε την σούπα μας.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά τον βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι μας αλάτι και πιπέρι σε όση ποσότητα επιθυμούμε.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, χτυπάμε σ' ένα βαθύ πιάτο το ασπράδι από το αυγό (για ακόμη πιο ελαφριά σούπα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τον κρόκο) και ρίχνουμε το λεμόνι.
Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζουμάκι από την σούπα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο πιάτο με το αυγό ανακατεύοντας συγχρόνως.
Το επαναλαμβάνουμε όσο χωράει το πιάτο και το αδειάζουμε μες την κατσαρόλα μας τραβώντας την αμέσως από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Η σούπας μας είναι έτοιμη και λαχταριστή!!
Όπως βλέπετε στην σούπα αυτή δεν προσθέτω πολλά υλικά, δεν θέλω να επηρεάζεται στο ελάχιστο η πλούσια γεύση της!
*Μπορούμε να μην αφαιρέσουμε όλο τον κόκορα από τον νερό αλλά να αφήσουμε ένα κομμάτι του και να περιμένουμε να ψηθεί για 30 λεπτά ακόμη πριν ρίξουμε το ρύζι*

Κόκορας κρασάτοςΓια την σάλτσα θα χρειαστούμε:
3 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2 ώριμες ντομάτες μέτριες
4 κουτ. της σούπας ντομάτα πελτέ
1 κουτ. της σούπας χοντρό μπαχάρι
1/2 κουτ. του γλυκού θυμάρι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουτ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1+3/4 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο
Πάμε να τον φτιάξουμε
Έχουμε τον κόκορα από την σούπα που φτιάξαμε, κομμένο σε μερίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.
Αν δεν έχει προηγηθεί σούπα και έχουμε τον κόκορα κομμένο σε μερίδες, ρίχνουμε το λάδι σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα να τσιγαριστούν κι από τις δυο μεριές.
(Αν όμως έχουμε τα κομμάτια του κόκορα από την σούπα που φτιάξαμε, δεν χρειάζονται τσιγάρισμα, τα βάζουμε απλά στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά)
Τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.
Έπειτα ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και μόλις μαλακώσουν τ' αδειάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι τους.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται όλα μαζί τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να βράσει ο κόκορας με το κρασί για 10 λεπτά (σε όχι πολύ δυνατή φωτιά ) και προσθέτουμε την δάφνη τον χυμό από τις ντομάτες τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το μπαχάρι, το θυμάρι, την ζάχαρη και την πάπρικα.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό βραστό (για να μην κόψουμε τον βρασμό) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σε 30 λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Επειδή όμως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το πόσο σκληρός είναι ο κόκορας ή πόσο δυνατή είναι η κουζίνα μας γι' αυτό το τσιμπάμε με το πιρούνι μας για να δούμε εάν ψήθηκε και προσέχουμε την σάλτσα μας να δέσει και να μην πιει όλο το ζουμί της.
Ο κόκορας κρασάτος σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια (αυτά με την τρύπα) και μπόλικη μυζήθρα τριμμένη ή με πατάτες τηγανητές όπως μου ζήτησαν εμένα οι άντρες μου σήμερα! http://syntageskardias.blogspot.gr

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes