Χαλβάς σιμιγδαλένιος



Το σιμιγδάλι είναι βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής, καθώς προκύπτει από το βασικότερο καλλιεργήσιμο δημητριακό της χώρας, το σιτάρι. Για την ακρίβεια, το σιμιγδάλι προκύπτει από την άλεση κόκκων σιταριού και πιθανώς άλλων σιτηρών και μπορεί να έχει όγκο μικρό (π.χ. στο μέγεθος των κόκκων αλατιού) ή μεγαλύτερο (π.χ. στο μέγεθος των κόκκων ζάχαρης).

Πρόκειται, επίσης, για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό, ενδεικτικά 100 γρ. σιμιγδαλιού περιέχουν 360 θερμίδες, 12,68 γρ. πρωτεΐνης και 72,83 γρ. υδατανθράκων, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Δεν έχετε, λοιπόν, κανέναν λόγο να διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στις σπιτικές συνταγές που θα ετοιμάσετε για την οικογένεια και δη για τα παιδιά.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε δύο κλασικές και τρεις πιο πρωτότυπες συνταγές γλυκών με σιμιγδάλι, για να δοκιμάσετε και να μας πείτε τη γνώμη σας!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά:
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
220 γρ. ελαιόλαδο
1,1 λ. νερό
250 γρ. ζάχαρη καστανή
50 γρ. μέλι
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα
3 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
200-300 γρ. ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες, δαμάσκηνα, ή ότι άλλο σας αρέσει)
φλούδα από ένα λεμόνι
1-2 ξύλα κανέλας
Προαιρετικά: ½ κ.γ. κουταλιά μαστίχα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύετε για να διαλυθεί η ζάχαρη, το αφήνετε να βράσει και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
Σε άλλη -μεγαλύτερη- κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα. Αφαιρείτε τα ξύλα κανέλας και τη φλούδα λεμονιού από το σιρόπι και το αδειάζετε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε ξηρούς καρπούς και φρούτα, και συνεχίζετε μέχρι το σιμιγδάλι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τοποθετείτε το καπάκι της, για να απορροφηθεί η υγρασία.
Φορμάρετε τον χαλβά σε πλαστικό σκεύος και σερβίρετε πασπαλίζοντας με κανέλα.mama365

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes