Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας με σκορδαλιά αμυγδάλου

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας με σκορδαλιά αμυγδάλου


Υλικά
800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένο, κομμένο στα 8
1½ κούπα έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
250 ml ξανθιά μπίρα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
αλάτι & πιπέρι 
 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
2 μέτριες πατάτες (περίπου 300 γρ.)
½ κούπα έ.π. ελαιόλαδο
½ κούπα αμύγδαλα, αποφλοιωμένα (λευκά)
3 σκελίδες σκόρδου
50 ml μηλόξιδο ή απλό ξίδι 
αλάτι & πιπέρι



Εκτέλεση
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ: Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. 
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και στη συνέχεια τα βάζουμε με προσοχή στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για περίπου 3 λεπτά. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για περίπου 4 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια. Σερβίρεται ζεστός ή χλιαρός. 
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Πλένουμε καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό και με ένα σφουγγάρι αφαιρούμε το χώμα από τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. 
Σε ένα γουδί ή στο μούλτι ρίχνουμε το σκόρδο, τα αμύγδαλα, μια πρέζα αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν αλοιφή. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο γουδί ή στο μούλτι όσο είναι ακόμη ζεστές, προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το λάδι. Σερβίρουμε δίπλα στον μπακαλιάρο.



TIP: Για να μετριάσετε την έντονη μυρωδιά του σκόρδου, αφαιρέστε την πράσινη φύτρα που βρίσκεται στο κέντρο, κόβοντας την κάθε σκελίδα στη μέση (κάθετα).


ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, με μαλακή γεύση, χωρίς αιχμές, όπως το Κανένας της εταιρείας Τσάνταλη, που αξιοποιεί τα αρώματα του Μοσχάτου και τη δύναμη του Chardonnay, για να «μαλακώσει» τη σκορδαλιά. Α.Ν.Α.

 
  • tselemedes © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes